Alternativ till privatleasing

Facebooktwittergoogle_plusmail

Privatleasing är ett relativt nytt alternativ till att köpa bil på traditionellt sätt men har blivit väldigt populärt de senaste åren. I princip alla bilmärken och bilhandlare erbjuder privatleasing och för att du ska göra en bra bilaffär gäller det att göra sin hemläxa. Det går tyvärr INTE att säga att privatleasing alltid är det bästa alternativet men i vissa fall kan det faktiskt vara det!

Många som väljer privatleasing lockas av det bekymmersfria ägandet och en fast månadskostnad. Kanske har man haft en äldre bil som krånglat och kostar pengar allt eftersom något går sönder eller så har man haft nyare bilar men tycker det är krångligt att sälja den gamla när det är dags att köpa nytt. I vissa fall kan det dessutom vara så att just privatleasing är det billigaste alternativet!
Innan man bestämmer sig för privatleasing bör man dock ha tagit en koll på alternativen som i princip består i att köpa bilen kontant eller ta ett lån för att köpa den.

Köpa bilen kontant

Att köpa bilen kontant utan billån har traditionellt sätt varit det vanligaste sättet att köpa bil men på senare åren blivit allt mer ovanligt. Förespråkarna säger att det är ett bra sätt att inte luras att köpa en dyrare bil än man har råd med – har man inte råd att spara ihop till den bil man vill köpa har man inte råd att köpa den på avbetalning heller och det kan ligga något i det.

Genom att köpa en lite äldre eller billigare bil och lägga undan mellanskillnaden kan man över några år spara ihop tillräckligt för att köpa den bil man längtar efter. Den som spar han har men nackdelen är att man kanske vill ha eller behöver en bättre bil NU.

Fördelar och nackdelar med att köpa bilen kontant

Fördelen med att köpa kontant är att det blir det absolut billigaste sättet att köpa en bil. Nackdelen är att det är väldigt få som har tillräckligt med sparade pengar för att köpa en ny bil och att det tar lång tid att spara ihop så mycket pengar som en ny bil trots allt kostar.

Ta ett lån för att köpa bil

Om man ska ta ett lån för att köpa bil är det framförallt en sak man bör vara noga på: Amortera eller lägg undan pengar som motsvarar värdeminskningen! Det är lätt att titta på de rörliga kostnaderna och räntekostnaden och tycka att man har råd med en dyr bil men på en ny bil är värdeminskningen de första åren brutal – räkna med 50% i värdeminskning de första tre åren.

Exempel på månadskostnad för en ny bil vid lån

Om vi räknar på Sveriges mest sålda bil 2014 Volvo V70 (T4 190hk Classic Kinetic med Momentumpaket) kostar den 302 500:-

50% på det ger en månadskostnad på 4200:- i bara ren värdeminskning…

Till det kommer försäkring, skatt, service, däck, bränsle, torkarblad m.m. Att hamna på en månadskostnad runt 6500:- vid 1500 mil per år är inga svårigheter – till detta kommer då även räntekostnaden för lånet.

Olika alternativ för lån till bil

Om man har räknat och kommit fram till att man vill ta ett lån för att köpa bil finns det olika alternativ:

  1. Man kan ta ett s.k. billån direkt hos handlaren eller hos sin bank eller
  2. ta ett extra lån på sitt hus eller lägenhet.

Att låna med hus eller lägenhet som säkerhet ger oftast en lägre ränta men i samband med kampanjer kan även billån erbjudas med väldigt förmånlig ränta. Kolla runt och jämför!

Bra eller dåligt att köpa bil för lånade pengar?

En del privatekonomer avråder från att köpa bil för lånade pengar från hus eller lägenhet med argumentet att man måste amortera på lånet i takt med att bilens värde minskar för att inte bli sittandes med ett lån större än bilens värde. Så länge man är medveten om att bilen faktiskt kostar även om det inte kommer en räkning varje månad ska dock detta inte behöva vara något problem.