Privatleasing – nackdelar

Facebooktwittergoogle_plusmail

Du har kanske viss koll på fördelarna, då det är dessa som det står i marknadsföringen, men det finns även en del nackdelar med pivatleasing som det gäller att ta hänsyn till. Innan du slår till och tecknar ett privatleasingavtal på din nya bil måste du ta ställning till om det verkligen är det bästa alternativet för just dig.

Nackdelar med privatleasing av bil:

  • Du är låst under avtalstiden (normalt 36mån). Det är vanligtvis väldigt svårt att bryta ett leasingavtal i förtid om du skulle få ändrade förhållanden som gör att du vill byta bil i förtid.
  • Vad händer om räntan går upp? I många avtal höjs din månadsavgift om räntan går upp och det är inget du kan påverka, det är bara att betala och se glad ut.
  • Begränsad körsträcka. Ett normalt privatleasingavtal gäller för en körsträcka om 1500 mil per år – kör du längre än så blir det en rejäl extra kostnad.
  • Normalt slitage? Vad är normalt slitage av en bil? Räkna med att din bil kommer granskas ordentligt vid återlämning och om slitaget bedöms högre än normalt får du betala för det. Kontrollera vem det är som gör bedömningen och hur den görs innan du skriver under ditt avtal för privatleasing!
  • Restvärde? Även om du får ett restvärde som ser bra ut kan mycket hända på 3 år. Vad händer om bilmodellen du privatleasat får ett mycket lägre andrahandsvärde än beräknat? Det säkraste är att ha ett garanterat restvärde i avtalet annars blir det till att betala mellanskillnaden!
  • Dyrt. Privatleasing är långt från billigast i alla situationer. Det gäller att noga kontrollera vad som gäller i just ditt avtal och jämföra med alternativen.